maanantai 1. huhtikuuta 2013

Pääsiäisloma


Pääsiäisloma alkoi varsin rauhallisissa merkeissä. Lampaat nautiskelivat kevätauringosta ladon luona päivät ja emäntä siivoili sisällä ja pihalla.

Lauantaiyönä tuli kaksi mustaa pässikaritsaa mustalle uuhelle ja päivällä sitten vielä toiset kaksoset (ruskeat tyttö ja poika) ruskealle hiukan vanhemmalle uuhelle. Molemmat olivat ensikertalaisia ja oli hauska seurata, kun karitsoille oli heti selvää mistä maito löytyy mutta "äiti" ei oikein ymmärtänyt miksi karitsat hänen alle haluavat. Äiti vain halusi nuoleskella vauvojaan.


Tammikuussa syntyneet kaksoset ovat nyt kahden kuukauden ikäisiä ja kolmoset kahden viikon ikäisiä. Niin se vaan aika rientää. Kaikki viisi ovat äitiensä ja muiden uuhien kanssa ladon luona nautiskelemassa heinästä ja kevätauringosta.

Tosin pientä lauman vaihtoa piti suorittaa sunnuntaina, kun pässit oli aika päästää "karanteenista". He ovat olleet nyt kaksi kuukautta sisäaitauksessa.

Nyt on pihalla kaksi laumaa sen mukaan, minkälaisinen ruokavalio lampailla pitää olla. Tiinet ja imettävät uuhet tarvitsevat ison kaura-annoksen joka päivä ja pässit ja ei-karitsoivat uuhet pärjäävät ilman kaura-annosta ja sen mukaisesti heidät on nyt jaettu laumoihin.


Akulla on ollut hiukan tylsää, kun tiineitä uuhia ja karitsoita ei saa "ajaa" vaan emäntä komentaa olemaa paikalla.

Sisällä viljelykausi on jo aloitettu. Peruna itää saunassa ja keittiönikkunalla on kurkkua, tomaattia, paprikaa, basilikaa ja purjoa. Kurkkutaimet ovat jo seitsemän sentin mittaisia mutta tomaatit vasta kolme senttiä. Kyllä se kasvukausi tästä vielä alkaa. Täytyisi tässä lomapäivinä vielä istuttaa kurkut uusiin purkkeihin. Ja voisi myös tehdä keväthoidon huonekasveille.

Täytyy sanoa, että ulkona on kyllä vielä ihan komeat kinokset vaikkakin ajotie alkaa jo olemaan isolta osalta sulanut.